Какви са предимствата на фиксираната годишна лихва?

Ипотечият кредит ви позволява да получите паричен заем, залог за който трябва да бъде ваш собствен имот – той се явява обезпечение на вземането. Както при останалите видове кредити, така и при ипотечния заем важен фактор е годишният лихвен процент (годишна лихва). Именно видовете ГЛП ще разгледаме в тази блог статия.

 

Какви са видовете лихвен процент?

Годишен лихвен процент, или казано по-просто лихва, е плащаната от потребителя лихва за използвания кредит в рамките на една година. ГЛП оказва влияние върху определянето на месечната лихва по задължението. Лихвеният процент по кредита може да е променлив или фиксиран.

Променливата лихва е лихвен процент, който се променя с течение на времето, т.е. не плащате една и съща цена всеки месец. Формира се като сбор от променлива компонента (референтен лихвен процент) и фиксирана надбавка, като всяка финансова институция е задължена да публикува метода за изчисляване на референтен лихвен процент, която показва как се определя и при какви условия се променя.

Фиксираната лихва се договаря в началото и не се променя за определен период от време или докато приключи изплащането на кредита. Ипотечният кредит от кредитна къща Еврокомерс е с фиксиран лихвен процент, който не се порменя за целия период. Освен това, ние ви предлагаме индивдуални лихви според размера на кредита и времето за връщане.

 

Какви са предимствата на фиксираната лихва?

  • Предвидимост

Фиксираният лихвен процент гарантира, че месечните плащания остават постоянни във времето. Така знаете точно колко трябва да плащате всеки месец и можете лесно да планирате бюджета си. Дори и да настъпят колебания на пазара, те няма да се отразят на кредита. Тази предвидимост е възможност за по-добро планиране и управление на разходите на вашето домакинство.

  • Стабилност

За разлика от ипотечните заеми с променлив лихвен процент, които могат да варират в зависимост от пазарните условия, ипотечните заеми с фиксиран лихвен процент предпазват кредитополучателите от повишаване на лихвените проценти. Тази стабилност е голямо предимство, особено в среда на нарастващи лихвени проценти.

Фиксираната лихва по даден кредит може да ви донесе спокойствие, тъй като няма как да бъдете изненадани с внезапна промяна в периода на изплащане на заема, която да доведе до дисбаланс в личния ви бюджет.

Изберете ипотечен кредит от Еврокомерс – можете да използвате нашия кредитен калкулатор, за да получите ориентир за месечните си вноски. Заявете ипотечен заем онлайн през формата в сайта ни, а ние ще се свържем с вас в най-кратък срок.